banner ad

[Gambar] Baju Nabi Adam As Setinggi 29 Meter?

| 11/09/2011 | 6 Comments

Baju tersebut hanyalah sebuah replika yang dibuat di Jeddah, Arab Saudi.  Sekadar untuk melihat setinggi manakah rupa bentuk (saiz) Nabi Adam as. Tempoh menjahitnya selama 18 hari. Panjang 29 meter dan lebar 9 meter. Apakah benar tinggi dan besarnya Nabi Adam sedemikian? Wallahualam. Aku tak boleh nak cakap ya atau tidak, kita semua tidak tahu.

297308 270731492944555 155281547822884 1052708 1018409407 n [Gambar] Baju Nabi Adam As Setinggi 29 Meter?

306847 270733712944333 155281547822884 1052719 1503920334 n [Gambar] Baju Nabi Adam As Setinggi 29 Meter?

317140 270733476277690 155281547822884 1052716 954048673 n [Gambar] Baju Nabi Adam As Setinggi 29 Meter?

318899 270733592944345 155281547822884 1052717 774124578 n [Gambar] Baju Nabi Adam As Setinggi 29 Meter?

SOALAN : BENARKAH NABI ADAM AS SETINGGI LANGIT ?

JAWAPAN :

Dari Abu Hurairah ra, ia berkata: Rasulullah SAW bersabda “Allah menciptakan Adam dalam bentuknya setinggi enam puluh hasta. Setelah menciptakannya, Allah berkata: Pergilah dan ucapkanlah salam kepada kelompok itu, yaitu beberapa malaikat yang sedang duduk, dan dengarkanlah apakah jawapan mereka kerana itulah ucapan selamat untukmu dan keturunanmu. Maka Adam pergi menghampiri lalu mengucapkan: “Semoga keselamatan bersama kalian”. Mereka menjawab: “Semoga keselamatan dan rahmat Allah bersama kalian”. Mereka menambahkan “rahmat Allah”. Maka setiap orang yang memasuki syurga itu seperti bentuk Adam yang tingginya enam puluh hasta. Seluruh makhluk setelah Adam terus berkurang tingginya sampai sekarang.” Hadis riwayat Muslim

Dari Abu Hurairah ra, Nabi SAW bersabda “Sesungguhnya di syurga itu ada sebuah pohon (sangat besar dan rendang) sehinggakan seseorang mengelilinginya, maka masa 100 tahun, belum cukup baginya.” Hadis riwayat Bukhari dan Muslim

Faktanya disini, Nabi Adam as tinggal di syurga sebelum baginda dicampakkan ke bumi. Jadi berdasarkan hadith-hadith di atas sahaja, kita sudah tahu jawapan berkenaan saiz Nabi Adam as.

Nota : Allah Maha Besar! Sesungguhnya tiada tuhan yang wajib disembah melainkan Allah S.W.T. via Waraqat.Net

 

iklan1 [Gambar] Baju Nabi Adam As Setinggi 29 Meter?

Carian Anda :

  • tapak kaki nabi adam (459)
  • tapak kaki nabi adam gambar (70)
  • gambar tapak kaki nabi adam (67)
  • baju nabi adam (36)
  • tapak kaki nabi muhammad (32)
  • saiz tapak kaki nabi adam (25)
  • gambar pakaian nabi muhammad (25)
  • tapak kaki nabi (22)
  • ketinggian nabi adam (17)
  • gambar baju nabi adam (16)

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Info, Islam

About the Author ()

Founder Leypark [Dot] Com dan akan mengumpul isu semasa, berita terkini, tutorial, video menarik, gambar menarik, tips cinta dan macam-macam lagi. Sila subcribe via Email di bawah untuk mendapatkan update dan info terbaru dari Leypark [Dot] Com!

Comments (6)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Besarnya… nabi adam as! :mrgreen: :mrgreen:

    Allahu Akhbar…
    A to Z Lyrics nak shared pasal..No Bullshit Lyrics – Chris BrownMy Profile

  2. Ekal says:

    Memang benar, ada setengah pendapat mengatakan Ketinggian nabi adam menyamai bangunan 8 tingkat, ini berikutan penemuan tapak kaki Nabi Adam di ceyclon yang berukuran panjang 5 kaki 7 inci dan lebar 2 kaki setengah. Kemudian tapak kaki itu disalin semula ke komputer dan dikira secara anggaran ketinggian manusia yang mempunyai saiz tersebut.

  3. asraff says:

    baju tu mmg sgt tinggi dan besar….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
:p 8) :lol: =( :8 ;) :(( :o: :[ :) :D :-| :-[) :bloody: :cool: :choler: :love: :oups: :aie: :beurk: